2014.02.06. 05:00

Hidrokumbens. Új generációs vizibicikli

A hidrokumbens, forrás: hydrocumbent.com

A vízibiciklik következő generációja, mind formatervében, mind meghajtásában és ezáltal sebességében is radikálisan új élményt jelent. A Hidrokumbens verseny-vízibicikli nemcsak kiterjeszti az aktív pihenés fogalmát, de hosszabb túrákhoz is alkalmas. 


Lomha vízibicklik helyett új versenyeszköz

Ferenczy Gábor a teljesen hazai fejlesztésű verseny-vízibicikli ötletgazdája. A kialakítása is eleve olyan, amely vonzza a szemet, ezen felül pedig nagyon stabil, nehéz vele felborulni. A tervező kitalált korábban egy Balaton-kerülő vízibicikli versenyt is, de mivel a járművek lassú, családi használatra készülnek évtizedek óta, ezért született a teljesen új koncepció, a Hidrokumbens. Feltett szándék meghonosítani a verseny-vízibiciklizést, mint sportágat hazánkban, és idővel majd világszerte is. A termék tehát nem pusztán egy új eszköz, hanem új tartalmat is szolgál: élménydúsabb pihenést és a versenyszellemet. 

Hatékonyabb szerkezet és meghajtás

A Magyarországon megszokott vízibiciklik lapátkerék-meghajtásától eltérő, sokkal hatékonyabb, cserélhető lapáttollú propeller- és fogasszíjmeghajtásnak köszönhetően, a Hidrokumbens átlagos sebessége két személy bevonásával elérheti a 10-12 km/órát, végsebessége pedig a 15-17 km/órát is. Az úszótestek hatékony geometriájának, szerkezetének köszönhetően viszonylag kicsi a nedvesített felület, ami lehetővé teszi a gyors haladást. Ugyanakkor a testek merülése nem zárja ki a parthoz közeli felhasználást sem. Méretei sem túl nagyok, hossza 3215 mm, magassága 1406 mm, szélessége 2150 mm, saját tömege 150 kg, de ezen felül a két utas összesen még 180 kg-mal terhelheti a bicikli-utódot.

Futurisztikus de praktikus is

A Hidrokumbens megjelenésében, arculatában már-már futurisztikus, de pillantsunk bele egy kicsit: középső testében nemcsak az innovatív hajtásrendszer és a kormányzás foglal helyet, de tárolórekeszébe a hosszabb túrákhoz ételt, italt, vagy ruhát is csomagolhatunk. Az úszótesteken elhelyezett csúszásgátló felületek a biztonságos be-, illetve kiszálláshoz járulnak hozzá. A lábfejek stabil elhelyezkedését a pedálokon további csúszásgátló felületek biztosítják. A duplakormányos katamarán vitorlásoknál is használt gömbcsuklós kormánymechanika egyszerű kormányzást tesz lehetővé mindkét utas számára, mivel a központi testből irányíthatják a lapátokat, melyekkel a jármű a parthoz közeli sekély vizeken is használható és rendkívül fordulékony.

Nagyi, jössz egy körre?

A Hidrokumbens bicikli átlagon felüli utazósebességével nemcsak a fiatalok és a sportemberek számára vonzó alternatíva, de kényelmes üléskialakításával és 1/8-as arányú áttételével az idősebbeknek is ideális az aktív pihenéshez és vízitúrákhoz, mivel könnyű tekerni, és kíméli a hátat. A vezetők hosszú távon is teljes kényelmét kiszolgáló ergonomikus üléskialakítással a Hidrokumbens hosszabb vízi túrák, kirándulások megtételére is alkalmas. Kivételes a felhasználó-barátsága abból a szempontból is, hogy az állítható ülésekkel 150-200 cm-es testmagasságig mindenki megtalálja az ideális üléspozíciót.

Beleszeretnek a járműbe és utasába is

Mostantól, ha nem is járhatunk a vízen, de biztosan könnyebben haladunk előre és meg is néznek minket alaposan a magyar tengeren. Sokunknak elege van már az unalmas hattyús-csúszdás borzalmakból, amiket eddig gyermekeinkkel, barátainkkal kölcsönözhettünk. A karbon és high-tech ötvözte ez a csodálatos formatervezéssel bíró bringa, amelynek saját honlapja is van, ahol képek, videók és műszaki leírások segítenek az utazás-vágy felkeltésében. Sajnos, egyelőre kevés helyen bukkan fel, a családosoknak nem ad ringatózó érzést, sem a gyerekeknek ugra-bugrát. Remélhetőleg, a sportrajongók táborát viszont magával ragadja majd!

Szepezden már kipróbáltatott

A balatonszepezdi strand stégjén, nyáron már láthattuk a szerkezetet, hitelesen, működés közben. Ha a két feltalálónak, Ferenczy Gábornak és Enyedi Csabának sikerül befektetőt találni, akkor a jövőben, sőt talán már idén is, az egész Balatonon lehet majd tekerni a vele. 

Képek

  • A hidrokumbens, forrás: hydrocumbent.com
  • Balatonszepezdi pihenő, forrás: balatonszepezd.hu
  • Balatonszepezdi pihenő, forrás: balatonszepezd.hu
Címkék: 1 click 2 be NEW, arculat, attrakció, dizájn, közlekedés, magyar, mediaorigo, szabadidő

írta: Bódis Gábor

Kapcsolódó cikkek

Hidrokumbens. Új generációs vizibicikli

A vízibiciklik következő generációja, mind formatervében, mind meghajtásában és ezáltal sebességében is radikálisan új élményt jelent. A Hidrokumbens verseny-vízibicikli nemcsak kiterjeszti az aktív pihenés fogalmát, de hosszabb túrákhoz is alkalmas. 

Új vizeken a balatoni hajózás

Egy tradicionális nagyvállalat, amelyik majdnem 170 éve szállít minket a magyar tengeren. A BH Zrt. az egyik legmeghatározóbb vállalkozás és tevékenysége nagy részben a turisztikai piacra koncentrálódik. Most végre letisztultabbak de hagyományosabbak is.

Minden szinten, szinte minden

A nevében is talán elavult Tourinform iroda helyett, hogyan érdemes egy minden részletében jól megtervezett és átgondolt, információs pontot kialakítani, úgy, hogy az valódi látogatóközpont és igazi élménycentrum lehessen, önmagában és szolgáltatásait nézve is?

Közlekedés és desztináció: együtt is vonzó

Három hazai területre barangolunk el, illetve hasonlítjuk össze Miskolc, Kismaros–Királyrét és Budapest lehetőségeit. Meglátod, sok minden nem pénz, csak odafigyelés  kérdése. A legjobb szándék ellenére, van, ami balul sül el, és van sikeres közlekedésre épülő marketing aktivitás is.

Hírlevél feliratkozás.

×