2014.04.08. 10:00

Felturbózzák az Élő Falut októberre

Hollókő mai képe, forrás: palocok.com

Hollókő: a fejlesztéssel mérsékelni szeretnék a szezonalitást, emelni a tartózkodási időt és a vendégéjszakák számát, ugyanakkor a látogatók minél jobb és élménydúsabb kiszolgálásával, a munkahelyteremtést is segíti a beruházás. A tervek szerint, őszre végeznek a munkálatokkal.


Megújuló infrastruktúra és attrakciók

A megújítás részeként kicserélik a macskaköves útburkolatokat az Ófaluban, tovább építik a középkori várat, szabadtéri színpadnak is otthont adó közösségi teret alakítanak ki, és új parkolót is építenek, 3500 négyzetméteren. A rég elhagyott házakban különböző falusi életet bemutató attrakciók teszik majd emlékezetessé látogatásunkat. A "Próbáljon szerencsét Hollókőn!" elnevezésű programban a látogatóink a palóc szokásokat, hagyományokat, a korábbi korok hangulatát élhetik majd át, részesei lehetnek az egykori paraszti világ hétköznapjainak.

Küszöb Információs Pont

A Hollókőre érkezők a jövőben a hagyományos látogatási módokon kívül egységes belépőjegyek közül is választhatnak, melyek megváltásával többlet élményben lehet részük a mesebeli faluban, ahol alkothatnak, játszhatnak, táncolhatnak, zenélhetnek, ételt-italt kóstolhatnak, házasodhatnak, öltözködhetnek. A látogatás során a parkoló mellett elhelyezkedő, vizesblokkal is felszerelt Küszöb Információs Pont lesz az indulási, érkezési és információs pont, aminek szomszédságában pedig a gyermekeknek készül el egy mesés játszótér komplexum.

Még egy kicsit hiányos a kommunikáció

Már megkezdték két ház átépítését, ezekben a hagyományos kenyérkészítést is bemutató pékség (Kalácsos), valamint sajt- és tejház (Gazduram Sajtboltja) működik majd. Utóbbiban a kóstolás mellett a sajt-, túró- és tejfölkészítésbe, valamint a kiállításon az egykori állattartásba kapnak betekintést a látogatók. A fejlesztésekről a település honlapján talász  információkat. Ami viszont mindenképpen arról tanúskodik, hogy nem vagyunk még egészségesen büszkék magunkra, értékeinkre, örökségeinkre, az az, hogy a világörökség emblémát a honlap tartalmáért felelős szakember valahol alul helyezte el, és igen kicsi méretben. Ha elolvasod a Ravennáról szóló cikkünket, láthatod, mely elemeket érdemes beemelni abba a bizonyos kommunikációs prioritás tengelybe.

Van pénz és szakmai támogatás

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló programra világörökségi településünk egymilliárd 709 millió forint támogatást nyert, a pénzt 41 millió forintos önerővel egészítik ki. A beruházásokat októberben adják át.

Átfogó gondolkodás mentén folyik a fejlesztés

Öreg hiba az, amikor a pénz hiányára hivatkozva, valamely beruházásunk egyik fázisa valósul csak meg. A gyakorlat azt bizonyítja, a többi sohasem, vagy jóval később kerül sorra. Tervezzünk tehát átfogóan, úgy, ahogy Hollókő esetében is. A falu és a kiszolgáló egységeken túl, látogathatóvá válik a 13. században épült, évi több mint 50 ezer látogatót vonzó vár öregtornya, továbbá két teret is lefednek és beépítenek a palotarészben, ezekben az Árpád-házi királyok korából helyeznek el korhű berendezéseket, eszközöket.

Illeszkednek a hagyományokhoz és az értékekhez

Lehet úgy fejleszteni és új vonzerőt meghirdetni, hogy a meglévő, hagyományos értékeinket is beillesztjük a megújuló, sokszor modern környezetbe? Igen. Kézműves műhelyként működik majd a Palóc Műhely és annak udvara, ahol bemutatják a hagyományos helyi mesterségeket. A népviseletes bemutatónak és próbának, illetve, a zenés programoknak, néptánc oktatásnak ad helyet a pincével is rendelkező Táncház. Megújul a Babamúzeum előtti tér, a kút körül kényelmes, árnyas pihenőt alakítanak ki. De, hogy folytassuk a projket kompatibilitának ismertetését, az egykoron Hollókőn forgatott „Kövek, várak, emberek” című Szőts István film és annak szereplőinek bemutatása kap helyet az Ófaluban korábban iskolaként és parókiaként is szolgáló műemlék-épületben, mely a Képesház nevet kapja. Bővítik a Román András Látogatóház funkcióját is, amiben több, a település múltját bemutató filmet nézhetnek meg a látogatók, a meglévő kiállítóteret pedig érintőképernyős monitor segítségével frissítik.

Képek

  • Hollókő mai képe, forrás: palocok.com
  • Hollókő új arculata, forrás: holloko.hu
  • Hollókő megújul őszre, terv, forrás: holloko.hu
  • Utcarészlet, Hollókő, forrás: holloko.hu
  • Utcarészlet, Hollókő, forrás: holloko.hu
  • Hollókő megújul őszre, terv, forrás: holloko.hu
Címkék: 1 click 2 be ACTIVE, arculat, attrakció, desztináció, kiállítás, kommunikáció, kultúra, magyar, mediaorigo, menedzsment

írta: Bódis Gábor

Kapcsolódó cikkek

Márai dobja fel a szépasszonyt

A projekt célja olyan, az aktív és ökoturizmust népszerűsítő épület megvalósítása, melyhez komplexitásában és tartalmában hasonló jelenleg nincs az országban. A beruházással létrejön az integrált egri Szépasszonyvölgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont.

Felturbózzák az Élő Falut októberre

Hollókő: a fejlesztéssel mérsékelni szeretnék a szezonalitást, emelni a tartózkodási időt és a vendégéjszakák számát, ugyanakkor a látogatók minél jobb és élménydúsabb kiszolgálásával, a munkahelyteremtést is segíti a beruházás. A tervek szerint, őszre végeznek a munkálatokkal.

Része a világnak, része az örökségnek

Szent Márton monostora nyitott a világ felé. Hozzáértéssel és szeretettel fogadja a lelki megújulást kereső keresztényeket és a kulturális értékek iránt érdeklődőket. Missziója, hogy szellemi értékeit mind szélesebb körben és mind változatosabb formában közölje a velünk.

Európai városkártyák egymás mellett

Nemcsak egy-egy városkártya lehet sikeres, de az azokat rendszerező, értékelő munka, illetve az ez alapján most megszületett katalógus elektronikus formája. A lista nem sorolja a budapesti kártyát, annak ellenére, hogy a termék a negyedik legjobb Európában.

Hírlevél feliratkozás.

×