2014.03.13. 21:00

Hóvirágturizmus: jó a kis hírnök PR-ja

Hóvirágos mező Alcsúton, fotó: Bódis Gábor

Alcsúton eddig elvétve találkoztam látogatóval, de ami legutóbb fogadott az páratlan volt. Mi történt? Félfüllel hallottam csak, hogy kedvenc tavaszköszöntő virágunk, amelyet már nem vásárolhatunk meg szerettünknek, ott hatalmas szőnyegként pompázik.


Tavaszi tiltott gyümölcs?

Mindig vonzó az, ami tilos, elég, ha csak Ádámra, Évára gondolunk és az Édenkert tiltott gyümölcsére. Az Arborétum azzal vonzotta jó pár hétvégén a látogatók ezreit, hogy olyat tudott mutatni, amit korábban bárhol megkaptunk, szerettük adni és kapni is. Nem csili-vili, bazári hókuszpókkal, hanem a természetes környezetében itt előforduló legnagyobb mennyiségű, védett virágunkról a hóvirágról van szó. Ilyen egyszerű. Annyi látogató jött, mint talán egész évben összesen, kamerákkal, nagymamákkal és piknikkosárral felszerelkezve.

Vágyunk a tiszta, tavaszi levegőre

Sok éven át volt a nőnapi köszöntés elengedhetetlen tartozéka a zöld levelekbe burkolt kis hóvirágcsokor. A tavasz megjelenését hirdetve, a vidámságot sugallta tiszta, fehér színével. És hopp, egyszerre eltűnt, elvették tőlünk. Sokan ma sem értik, miért nyilvánították védetté és ellenszenvvel fogadták szedésének tiltását. Pedig, alapos indok van rá, még akkor is, ha a szomszédos Ausztriában enyhébb a szigor. Az attrakció tartalma igen egyszerű és emberi, ezért aztán szerethető is.

Egy délutáni programnak is kitűnő

Az Alcsúti Arborétum hazánk egyik legrégebbi angolparkja, 1820-ban telepítette József nádor. 40 hektáron, növényritkaságok sora, tavacskákkal tarkított dombocskák között futkározhatnak gyermekeink. Budapestről egy órányi autózásra van mindössze, és 2-3 órát minimum el lehet tölteni az árnyas fák között. A 300 növényfajt meghonosító nádor klasszicista kastélyának csak a főhomlokzata emlékeztet a szebb időkre, és őszintén szólva, az egész park egy kissé elhanyagolt. Kell is a bevétel tehát, és az mindenképp dicséretes, hogy a látogatószám növelés mellett a környezeti hatások tompítása is napirenden van. Új bejárat, szélesebb parkolók, kulturált illemhelyek és fenyőforgáccsal burkolt ösvények bizonyítják mindezt.

Családdal is megéri

Van még számos olyan intézmény, arborétum is kis hazánkban, ahol sem a családi kedvezmény, sem a Széchenyi pihenőkártya fogalmai nem ismertek. Hála Istennek, Alcsúton ez már a múlté, és megéri csapattal is kivonulni. Igaz, az ellátás nagyon korlátozott, és legalább Válig kell gurulnunk ahhoz, hogy ne egy szocialista büfében költsük el az ebédre, vagy uzsonnára valót. Vezetett túrákra is van igény, és előzetes bejelentkezés alapján, ez minden további nélkül megszervezésre is kerül.

Minden korosztály, minden rendezvény

Az arborétum környezete, adottságai, a ránk maradt kulturális öröksége, illetve annak csak nyomai, teszik különlegessé a parkban tartott rendezvényeket. Minden korosztály feltalálja magát itt, van, aki fatörzsbe bújva játszik, vagy a Babaház előtti bokor-útvesztőből igyekszik kifelé, de akad aki inkább a romokra kíváncsi, vagy csak kavicsokat hajigál a kis tavak valamelyikébe. Fényképezőgép nélkül viszont ne is kerekedjünk fel, akár családi, akár céges program helyszínéül szolgál a park.

PR, PR, PR

Ha pénteken kora reggel, még félálomban a tükör előtt próbálsz megszabadulni a borostától, a falurádió beszámolóira biztosan felfigyelsz. Egy kis madárcsicsergés, egy kis avarzörej, mind arra ösztönöz, hogy előkészítsed a hétvégi programot, és szombaton is talán eszedbe jut még. Zseniális. Ugyanis másnap jön a kérdés: No, hová menjünk, olyan gyönyörű az idő. Normafa? Voltunk már ezerszer. Margitsziget? Tele van. Állatkert? Drága. Dobogókő? Huzatos, nincs ott semmi. Hasonló reakciók, és akkor nem is tettünk eleget annak a kívánalomnak, hogy ne legyen unalmas a gimnazistának, de a nagyinak se kelljen túl sokat lépegetnie. Alcsút kifejezetten ajánlott, még akkor is, ha jószerivel autós program az odajutás és az utak állapota sem a legjobb.

Nárciszok, tulipánok és krókuszok

Mostmár a hóvirág-állomány megmarad, azzal, hogy a tiltás miatt már nem a legnagyobb virágú példányokat gyűjtik és hagyják hátra ezáltal a gyengébb minőséget. Ráadásul, korábban a hagymát is tonnaszámra exportáltuk a tulipánok hazájába. A hóvirágünnepnek van egyébként folytatása, és ezt már a honlapról tudom. Nárcisz, krókusz és tulipánmezők váltják a fehér pompát. Jó tudni, hogy a kutya és a bicikli kívül kell, hogy maradjon, és viharos idő esetén zárva maradnak a kapuk.

Képek

  • Hóvirágos mező Alcsúton, fotó: Bódis Gábor
  • Hóvirágos mező Alcsúton, fotó: Bódis Gábor
  • Hóvirágos mező Alcsúton, fotó: Bódis Gábor
  • Hóvirágos mező Alcsúton, fotó: Bódis Gábor
  • Az Alcsúti Arborétumban, fotó: Bódis Gábor
  • Az Alcsúti Arborétumban, fotó: Bódis Gábor
  • Bújócska az Alcsúti Arborétumban, fotó: Bódis Gábor
Címkék: 1 click 2 be UNIQUE, attrakció, célcsoport, desztináció, kommunikáció, kultúra, magyar, mediaorigo, szabadidő

írta: Bódis Gábor

Kapcsolódó cikkek

Hóvirágturizmus: jó a kis hírnök PR-ja

Alcsúton eddig elvétve találkoztam látogatóval, de ami legutóbb fogadott az páratlan volt. Mi történt? Félfüllel hallottam csak, hogy kedvenc tavaszköszöntő virágunk, amelyet már nem vásárolhatunk meg szerettünknek, ott hatalmas szőnyegként pompázik.

Központban a látogató: Ligneum

Milyen előnyökkel jár, ha egy látogatóközpontot az Év Ökoturisztikai Létesítménye 2013. díjjal ismertek el? A fenntartó, Nyugat-magyarországi Egyetem ezzel a komplexummal olyan fejlesztést hajtott végre, amely középpontjában a látogató élményszintű kiszolgálása áll. 

Európai városkártyák egymás mellett

Nemcsak egy-egy városkártya lehet sikeres, de az azokat rendszerező, értékelő munka, illetve az ez alapján most megszületett katalógus elektronikus formája. A lista nem sorolja a budapesti kártyát, annak ellenére, hogy a termék a negyedik legjobb Európában.

Via Mariae: több mint turisztikai ajánlat

A Mária Út több mint turistaút, több mint zarándokút, több mint értékes program, több mint értékek gyűjteménye, több mint az önismeret útja, több mint új szemlélet, több mint jó társaság. De több mint kultúra, több mint egy turisztikai ajánlat és több mint spirituális élmény.

Hírlevél feliratkozás.

×