2014.02.04. 22:00

Része a világnak, része az örökségnek

Pannonhalma látképe, előtérben a zarándokház, forrás: pannonhalma.hu

Szent Márton monostora nyitott a világ felé. Hozzáértéssel és szeretettel fogadja a lelki megújulást kereső keresztényeket és a kulturális értékek iránt érdeklődőket. Missziója, hogy szellemi értékeit mind szélesebb körben és mind változatosabb formában közölje a velünk.


Összehangolt fejlesztési program 

A Főapátság az elmúlt évtizedben jelentős fejlesztéseket végzett el, amelynek célja, hogy a növekvő turisztikai vonzerővel rendelkező helyszínt ne csak megőrizze, hanem fejlessze, és alkalmassá tegye arra, hogy a Pannonhalmára érkező turisták színvonalasabb szolgáltatásokat vehessenek igénybe, s így jobban megismerhessék a Főapátság látnivalóit. A rang az értékek megőrzésére és szélesebb körű megismertetésre kötelezi a bencés közösséget. Ezért célul tűzék ki a turisztikai szolgáltatások összehangolt fejlesztését, a vonzerők sokoldalú hasznosítását és a kulturális élmény-tartalom megosztását. 

Ideális fekvés

A nyugati régióban, Győrtől félórányi csak az autóút. Valójában közelebb van, mint gondolnánk, hiszen szerepe a kulturális és vallási életünkben kiemelkedő helyre pozícionálja. Nem megy azonban ez sem magától, és az sem véletlen, hogy a már szentként tisztelt II. János Pál pápa magyarországi látogatása során felkereste. Meg kell dolgozni a vendégért, a bevételért, tesz is ezt a bencés közösség, jelmondatukhoz híven imádkozik és dolgozik – de kommunikál minden eszközzel, új termékeket is bevetve a piacon.

Versenyképes árakon

Szerencsére, az egyházi fenntartású létesítményekhez hasonlóan, a Pannonhalmi Főapátság belépő- és szolgáltatás-árai sem szálltak el. A szomszédos Szent Jakab Ház kifejezetten versenyképes árakon dolgozik: van 1, 2, 6, 12 és 16 ágyas szoba is, de a teljes ház is kibérelhető, alig több mint 2000 forintról indulnak az árak. Van nagycsaládos szoba is, jelentős kedvezménnyel. A melegebb hónapokban sátorhelyek is vannak, és az étkezés összege sem a turistarabló kategória, sőt!

Mindannyian vendégek vagyunk egymás életében

Mindannyian vendégek vagyunk ebben a világban és egymás életében. Az a szerzetesi tapasztalat, amely a bencés monostorok vendégfogadását mindmáig meghatározza, különös gonddal veszi körül a vendéget. Pannonhalma monostora szívesen látja a zarándokokat, a csendre vágyókat, és azokat a turistákat is, akik a múlt tükrébe pillantva szeretnék jobban megérteni a jelent. Mindenképp meghatározó célcsoport a turizmus, hiszen a hely története, múltja és a programjai kiemelt kommunikációt kapnak. Van azonban három másik jelentős célterület. Az egyik a szerzetesi közösség, saját hírekkel, a lelkiséget mélyítő bencés anyagokkal, könyvekkel. Van némi átfedés persze, mert a laikus érdeklődőt is megragadja egy-egy ilyen téma. Újabb jól definiált csoport az itt tanuló diákoké, szintén saját információs válogatással. Végül, az egyedi Pannonhalma-márkás termékek sora. Valakinek csak levendula fogalma, illata kapcsolódik e helyhez, de ha szeretne autentikus terméket vásárolni, itt megteheti.

Egyéni, csoportos, kicsi, nagy, speciális

Egyéni, csoportos, mozgásukban korlátozott vendégekre éppúgy felkészült az itteni közösség, mint az egyedi tematikát keresőkre. A múzeumpedagógiai programok is hozzáférhetőek, hihetetlen tartalmas foglalkozások során mélyítheti el tudását kicsi és nagy. Az alsós csoportokkal Szent Mártonról, a monostor védőszentjének életéről készült rajzfilmet nézhetjük meg, a felsős csoportokkal pedig az apátság építéstörténetét és a monostor életét bemutató filmet. Ezután szétszedhetjük, és a gyerekek segítségével felépíthetjük a monostort – egy erre a célra készített maketten. Van arborétumi kalandprogram, pincészeti látogatás, levéltári történelemóra is.  A bencés szerzetesek törekszenek arra, hogy fenntartható módon használják ki a természet adta lehetőségeket. A 2009-ben elkészült biomassza fűtőmű fosszilis energiaforrások helyett erdészeti és kertészeti hulladékok tüzelésével elégíti ki a monostor és kapcsolódó épületei hőigényének jelentős hányadát. A vendégház és a monostor szolgáltatásai további kedvezményekkel is összekapcsolódnak. Sajnos, bankkártyával nem fizethet a vendég itt sem, de a SZÉP-kártya már elfogadott.

Ökumenikus szappanozás

Négy, egymásra épülő ütemből álló fejlesztési terv készült, amelynek elemei a következők voltak. I. A világörökségi helyszín környezetrendezése, felújítása, fejlesztése. II. Turisztikai szolgáltatások, infrastruktúra fejlesztése (gépkocsi parkoló építés, gasztronómiai szolgáltatások bővítése, rendezvényterem, kerékpártároló, csomagmegőrző létesítése). III. A természeti környezet (Arborétum - Hospodárkert) turisztikai célú fejlesztése felújítása, rendezése, gyógynövénykert létesítése, gyógynövényes bemutató házzal, látványműhellyel, pihenőkert kialakítása. IV. Ifjúsági zarándokház létesítése.  Most a termékfejlesztésen és a brandingen van a hangsúly. A lenevdula, a gyógyteák, a borok és likőrök éppúgy megtalálhatóak a választékban, mint a csokoládé, vagy a kozmetikumok. A legújabb, az ökumenikus szappan, amely a Krisnásokkal együtt került kifejlesztésre, megvalósítva ezzel a társ-egyházak egymáshoz való közeledését is, de a desztináció iránti érdeklődés fenntartását is. 

Képek

  • Pannonhalma látképe, előtérben a zarándokház, forrás: pannonhalma.hu
  • Pannonhalmi fejlesztés, forrás: bences.hu
  • A Világörökség része, forrás: vilagorokseg.hu
  • A fejlesztés egyik látványterve, forrás: bences.hu
  • A gyógynövénykert, forrás: bences.hu
Címkék: 1 click 2 be UNIQUE, arculat, attrakció, célcsoport, desztináció, kiállítás, kommunikáció, kultúra, magyar, marketing, mediaorigo, menedzsment, rendezvény, stratégia, szállás, tartalom, ügyfél, vendéglátás

írta: Bódis Gábor

Kapcsolódó cikkek

Része a világnak, része az örökségnek

Szent Márton monostora nyitott a világ felé. Hozzáértéssel és szeretettel fogadja a lelki megújulást kereső keresztényeket és a kulturális értékek iránt érdeklődőket. Missziója, hogy szellemi értékeit mind szélesebb körben és mind változatosabb formában közölje a velünk.

Fedezd fel a pluszt a részletekben

Lucern turisztikai hivatala menedzselésében számos prospektus, online felület létezik, mind-mind szép kivitelben és aktuális tartalommal. Most mégis egy kártya-méretűre összehajtható kiadványt mézünk meg, amelyek egymás mellett a plusz jelet testesítik meg.

Az aranydiplomás város: Gyula

Ha Gyula városáról hallunk, akkor a tudatos fejlesztés, az újdonságok sajátosságainak ismertetése és a városvezetés turizmus iránti elkötelezettsége a téma. A polgármester és turisztikai menedzsment vezető kéz a kézben építkezik és kommunikál. 

Márai dobja fel a szépasszonyt

A projekt célja olyan, az aktív és ökoturizmust népszerűsítő épület megvalósítása, melyhez komplexitásában és tartalmában hasonló jelenleg nincs az országban. A beruházással létrejön az integrált egri Szépasszonyvölgyi Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpont.

Hírlevél feliratkozás.

×