2014.02.11. 10:00

Hódít a kerékpár: Mobile 2020

Hódít a kerékpározás, fotó: Bódis Krisztián

Több kerékpározást a kis és közepes városokba! A Mobile 2020 több országban segíti a közlekedésszervezési folyamatok újragondolását. A kerékpározás jelentős szeletet hasít ki a munkába járók táborából, sőt a MOL-BUBI elindításával új dimenziók nyílnak.


Legyen itt is teljesen természetes

A Nyugat-európai országokban a mindennapi kerékpározás teljesen természetes, és széles körben elterjedt dolog, míg Közép-Kelet Európában, városon belül inkább rekreációs célokat szolgál, és kevésbe elfogadott közlekedési mód. A 90-es évek óta tapasztalható viszonylagos életszínvonal emelkedés, valamint a közlekedés infrastruktúra gépjármű-orientált fejlesztése nem igazán ösztönözte a kerékpározást. A mozgásszegény életmód egyik hatékony reform-eszköze a bicikli, amely egyre népszerűbb – de a közlekedés-szervezők fejében is át kell állítani egy bizonyos váltót. A program tartalmazza a megoldásokat, recepteket, de ország- és hely-specifikus is kíván lenni.  

Csatlakozásra szólít a kampány

A helyi közösségek kerékpározásának fejlesztéséhez elengedhetetlen a helyi és országos szintű politikai támogatás. A nemzeti szintre kerülő egyeztetés az egész országban növeli a siker esélyét. Célja a programnak, hogy egy szakértői munkacsoport alakuljon, illetve olyan, meglévő csoportok munkájába bekapcsolódjon be, amelyek a mindennapi kerékpározás témájával foglalkoznak. A Mobile 2020 által támogatott szakértői munkacsoport munkája a projekt lejárta után is folytatódik. Közvetlen a kommunikáció, kitelepüléseken, szórólapokon, honlapon egyszerűen és világosan fogalmaz, keresi azokat, akik részt vállalnának a munkából.

A mi régiónkra összpontosít

A projekt elég kiterjedt ahhoz, hogy megkapja az európai címkét, megvalósítását tekintve a volt keleti blokkra fókuszál, viszont a mintákat nyugatról hozta. Olasz, holland, német, svéd és dán városok jó példáit és sikerreceptjeit szeretnék a célországok, így Magyarország igényeihez igazítva felhasználni, hogy a mindennapi kerékpározás vonzóbb lehessen. A projekt a következő országokban valósul meg tehát: Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia.

Kerékpárbarát települések versenye

A promóciós események lehetőséget adnak majd az egyes önkormányzatoknak, hogy bemutathassák a kerékpáros közlekedés terén elért eredményeiket. A projekt aktívan támogatja a Kerékpárbarát Települések versenyét például. Amatőr videoklip-készítő verseny során a kerékpározást népszerűsítő ötleteket gyűjtenek csokorba. A kis- és közepes méretű városok jó példáit, sikeres gyakorlatát szervezett kerékpártúrák során is népszerűsíteni kívánja a szervezőcsapat.

Hosszútávra tervezve

Sok minden fog történni a Mobile 2020 program keretein belül és kívül az egyes országokban. A hosszútávú eredmények érdekében bevonják a szélesebb közönséget is a munkába, éppen ezért a mozgalom számos saját eseményt fog szervezni a tizenegyek országában.

Európai és hazai

A tudás- és készségfejlesztés, valamint az európai jó példák elemzése és átadása alapvető fontosságú a Mobile 2020 számára. A magyarországi önkormányzatok közlekedéssel foglakozó dolgozóinak képzéseket szerveznek, amelyeknek tananyagát a munkacsoportban résztvevő kerékpáros civil szervezetek segítségével állították össze. A közlekedéstervezés és infrastruktúra témakörökön kívül a kerékpárbarát szemléletformálással, és kerékpáros szolgáltatásokkal is foglalkoznak. Kompatibilitását tekintve, a program európai és támaszkodik a hazai gyakorlatokra és helyzetek adta lehetőségekre is.  

Képek

  • Hódít a kerékpározás, fotó: Bódis Krisztián
  • Elindult a Mobile 2020 projekt, forrás: Mobile2020
  • Elindult a Mobile 2020 projekt, forrás: Mobile2020
  • Elindult a Mobile 2020 projekt, forrás: Mobile2020
Címkék: 1 click 2 be ACTIVE, célcsoport, desztináció, közlekedés, közösségi, magyar, mediaorigo, nemzetközi, promóció, szabadidő, társadalmi felelősségvállalás

írta: Bódis Gábor

Kapcsolódó cikkek

Hódít a kerékpár: Mobile 2020

Több kerékpározást a kis és közepes városokba! A Mobile 2020 több országban segíti a közlekedésszervezési folyamatok újragondolását. A kerékpározás jelentős szeletet hasít ki a munkába járók táborából, sőt a MOL-BUBI elindításával új dimenziók nyílnak.

Via Mariae: több mint turisztikai ajánlat

A Mária Út több mint turistaút, több mint zarándokút, több mint értékes program, több mint értékek gyűjteménye, több mint az önismeret útja, több mint új szemlélet, több mint jó társaság. De több mint kultúra, több mint egy turisztikai ajánlat és több mint spirituális élmény.

Mire jók a turisztikai társasjátékok?

Hagyományosan a Kodolányi Főiskolán rendezték meg a negyedik Turizmusföldrajzi Szimpóziumot, amelynek a témája a kreativitás és az innováció a turizmusban volt. Így került elő az a két társasjáték, amely a turizmus népszerűsítése céljából valósult meg.

Európai városkártyák egymás mellett

Nemcsak egy-egy városkártya lehet sikeres, de az azokat rendszerező, értékelő munka, illetve az ez alapján most megszületett katalógus elektronikus formája. A lista nem sorolja a budapesti kártyát, annak ellenére, hogy a termék a negyedik legjobb Európában.

Hírlevél feliratkozás.

×